Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Październik 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-10-06 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 50 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR)
Ser mozzarella kulki 50 g (MLE)
Pomidor 90 g
Sałata strzępiasta zielona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Żurek z ziemniakami 300 g (SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR)
Naleśniki z serem białym 300 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, może zawierać: SOJ, SEL, GOR)
Dip jogurtowo-śmietankowy o smaku waniliowym dieta 100 g (MLE)
Sałatka owocowa 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa, szynka wędzona, parzona 50 g
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z fetą i warzywami 150 g (GLU PSZ, MLE)
Rzodkiew biała 80 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 150 g (JAJ, MLE)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2779.12 kcal;
  • Białko ogółem: 137.17 g;
  • Tłuszcz: 119.19 g; Kw. tł. nasy.: 54.50 g;
  • Węglowodany ogółem: 300.67 g; W tym cukry: 103.48 g;
  • Błonnik pok.: 29.72 g;
  • Sól: 12.59 g;
 

Cały jadłospis od 05 październik do 14 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK